Tule mukaan työpajaan teemana matematiikka muinaisessa Mesopotamiassa!
Torstai 4.8. klo 14-16, Suomen Kansallismuseo, Ateljee, 2. kerros.
Matkusta ajassa taaksepäin ja koe millaista matematiikka oli muinaisessa Mesopotamiassa! Kuinka muinaiset mesopotamialaiset laskivat? Kuinka he kirjoittivat numeroita? Miltä näyttää 3000 vuotta vanha matematiikan tehtävä ja oletko sinä valmis ratkaisemaan sen?
Tule mukaan työpajaan ja ota selvää!
Nuolenpääkirjoitus on yksi vanhimmista kirjoitusjärjestelmistä, jonka synty ulottuu noin 5000 vuoden päähän Mesopotamiaan, nykypäivän Irakiin. Tässä työpajassa aikuiset ja lapset voivat matkustaa ajassa taaksepäin ja kokea saven ja kirjoituspuikon avulla muinaisen matematiikan materiaalisuuden. Voit myös opetella kirjoittamaan nimesi tai vaikka kopioida sumerilaisen sananlaskun savitaululle, jonka voit viedä kotiin ja säilyttää seuraavat pari tuhatta vuotta!
Työpajan vetää FM Aino Haavisto. Aino on opiskellut assyriologiaa (muinaisen Mesopotamian kielten, historian ja kulttuurien tutkimusta), useita muita kieliä, tietojenkäsittelytiedettä sekä matematiikkaa Helsingin yliopistossa. Yksi hänen harrastuksistaan on elävöittää historiaa harjoittelemalla nuolenpääkirjoitusta savitauluilla ja opettaa tätä muinaista kädentaitoa myös toisille.
Haluamme kiittää Muinaisen Lähi-Idän imperiumit –huippuyksikköä (The Centre of Excellence in Ancient Near Eastern Empires / ANEE) heidän tuestaan tämän tapahtuman toteuttamisessa.
Työpaja järjestetään Kansallismuseossa iltapäivällä 4.8. pidettävän Bridges 2022 Family Day & Math-Art Expo –tapahtuman puitteissa.